България трябва да приеме до година и половина Директива за енергията от възобновяеми източници, с която частните абонати ще имат право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват ток от възобновяеми източници.

Според Балин Балинов от „Грийнпийс България“ тази директива би могла да спаси бъдещето на заетите в добива на въглища, като ги преквалифицира в работници за ВЕИ централи.

Той добави, че у нас интересът на потребителите расте, особено към соларните панели, а цените им падат.

„За момента хората са по-скоро затруднени да се включат към енергийната система. Има и доста бюрократични спънки. Необходимо е обаче да се инвестира и в смарт мрежи, в умни мрежи. Нашата енергийна система чисто инфраструктурно да бъде подобрена, за да може промяната да се случи по най-добрия начин. Това е бъдещето и така могат да намалят сметките си за електричество. Това е и средство за постигане на по-добра енергийна ефективност“, каза Балин Балинов пред БНР.

Ще останем ли на студено през зимата


Той даде интервюто, докато столицата се провежда енергиен форум, организиран от Бюрото на Европейския парламент и „Грийнпийс“, посветен на добри европейски практики за децентрализирано производство на ток от възобновяеми източници.

Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ бе одобрен от ЕС през 2018 г. заедно с преразгледаната директива за енергията от възобновяеми източници, от която се очаква да допринесе сериозна промяна за гражданите.

Доходите ни растат по-бързо от сметките


Европейското законодателство не само признава ролята на хората, но им дава право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват възобновяема енергия.

Страната ни също иска да ускори тези процеси и организира форума как да сме енергийно независими, за да бъдат обсъдени по нататъшните стъпки на потребителите.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg