Абонат на електроразпределително дружество поискал да бъде осигурен ток в новата му къща. За услугата компанията обявила цена от 19 000 лева.

„Аз тези 19 000 лева няма да ги платя, защото вече си имам електромер. Линията, която е построена преди 7-8 години, е захранила единия ми консуматор. И сега, когато построих втората къща, ми трябва втора партида”, обясни инж. Никола Николов пред NOVA.

Петър Костадинов от отдел „Комуникации” на EVN обясни, че капацитетът на мрежата, която минава до имота, е изчерпан. Сечението на кабела на електрическия стълб пък не позволява присъединяването на нови абонати към него.

Цената на тока ще се вдига


Николов е категоричен, че от дружеството трябва да покажат доказателства, че наистина капацитетът на кабела е изчерпан и трябва да се въведе в експлоатация друг. Това било задължително, за да има електричество в новия му дом.

istock
istock

„Тези близо 19 000 лева са изчислени на базата на нормативната уредба. И това не е сума, която EVN ще прибере за себе си. Това е стойността на 700-те метра линия, която ще трябва да се прекара от новия имот на клиента до трафопоста”, обясни още Костадинов.

Има ли надписване на сметките за ток?

Според енергийния експерт Иван Хинов има два ефективни варианта къщата на клиента да бъде захранена с ток. Единият е да си урегулира парцела. В този случай електроразпределителното дружество ще бъде задължено да му осигури ток, съгласно нормативната уредба. Вторият начин е чрез фотоволтаичен панел.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg