Ръст на делата срещу енергодружества заради надписани сметки за ток, отчитат адвокати.

В момента всяка пета жалба срещу енергодружествата е за надписана сметка за ток. През миналата година от близо 880 оплаквания към енергийния регулатор – над 160 са свързани с грешки при отчитане и фактуриране.

Най-често жалбите са за неточно отчитане, липса на реален отчет или грешки при фактурирането на отчетените количества, показва проверка на NOVA.

Цената на тока ще се вдига

Преди няколко месеца Юли Кантарджиев и някои от съседите му в блока в столичния квартал „Младост” получават изненадващи сметки за ток.

istock
istock

„Няколко семейства се оплакваха, че им е надвишена консумацията, без да са имали някакви допълнителни включени уреди. На хората им направи впечатление, че има между 30 и 50 % завишение”, каза Кантарджиев.

Според Юли – проблемът вероятно идва от дефект в електромера.

Срокът за заявления за помощ за отопление изтича

„Когато човек погледне електромера, съмнявайки се, че има грешка, вижда, че показанията са такива – което ражда съмнения за евентуални манипулации, които не са ми ясни как стават”, коментира още Кантарджиев.

Не изключва обаче да има грешки и при отчитането.

istock
istock


„Служителите, които отчитат – макар и рядко да ги засичам, пишат на ръка. Във века на технологиите би трябвало с някакви електронни модули само да се снемат показанията. Тези неща разклащат доверието в корекция и точност на отчетите”, каза още той.

Парното и токът няма да поскъпват до края на годината

Такива сигнали заливат съдилищата в страната, разказват адвокати. А през отоплителния сезон броят им расте.

„Надвишените суми в някои от случите стигат над 150-200%, като най-често надвишените суми с т.нар. корекционни сметки на ЕРП-тата са минимум 50-60 %”, посочи адвокатът Николай Василев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg