Токът у нас ще поскъпва. Причините за това са обективни и не зависят от България и от нашата енергетика.

Това заяви Георги Миков, член на борда на „Еврохолд България“, която иска да купи активите на ЧЕЗ у нас.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията откри производство по сделката.

Стайков: Нормално е да се вдига цената на тока

„Еврохолд“ ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас, в това число „ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ Електро“, компания за IT-услуги, фотоволтаичен парк и дружество за производство на електричество от биомаса.

„В стратегията на ЕС до 2030 г. е записано, че трябва да достигнем до 40% ниво на емисиите спрямо 1990 г. България има възможност да покрие тази цел с енергийно ефективни мерки и с развитие на възобновяеми източници.

istock
istock

В България обаче 43% от производството на електроенергия е базирано във въглищни централи“, обясни Миков.

По думите му, за да се намали производството на въглероден двуокис, преди половин година от Световната банка беше анонсирано, че цената, която би трябвало да достигнат въглеродните емисии, е около 60 евро за тон.

ЧЕЗ иска 67% поскъпване на нощния ток

В момента те са под 30 евро. „Нашите централи вече са изправени пред катастрофални резултати, само със заплащането на емисиите.

Това означава, че цената на електроенергията ще се повишава заради генерацията, не заради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали дейности“, обясни Георги Миков.

За последните 10 години делът на електроразпределението и електроснабдяването в крайната цена за потребителя е намалял с 50%, каза още той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg