Вестник Капитал Daily

Oдиторите на "Еврохолд" се притесняват за застрахователните резерви. Размерът им се е повишил миналата година, но проверяващите не изключват проблеми. Одиторите на "Еврохолд България" допускат, че е възможно застрахователите от групата да имат трудности с покриването на бъдещи искове по застраховки. Това става ясно от одиторския доклад към консолидирания отчет на холдинга за миналата година, в който е изразено квалифицирано мнение от "БДО България". Одиторите отбелязват, че в края на декември миналата година и същия месец на 2013 г. анализът на резервите за предстоящи плащания на подхолдинга "Евроинс иншурънс груп" показва "възможна недостатъчност". В края на 2013 г. резервите са били 145.7 млн. лв., а миналата година са се увеличили до 193.57 млн. лв.

Вестник Сега

НЕК ще трябва да плаща 40 млн. лв. за данък "продажба" на себе си. Ефектът от създаването на новия фонд "Сигурност за енергийната система", който планира правителството, вероятно ще бъде повече от спорен. Според замисъла на енергийното министерство във фонда трябва да постъпват 5% от приходите от продадения ток на всички производители на енергия - държавни и частни. Изчисленията сочат, че годишно ще се събират по около 200 млн. лева. Те ще отиват в Националната електрическа компания за разходите ѝ, свързани с покупката на скъп ток. "Под ударите" на данъка обаче ще попадне и самата НЕК, тъй като тя е принципал на дружеството "Язовири и каскади".

Държавата ще дава повече пари на големите болници. Симеон Дянков: Национализираният резерв на НЗОК е вече върнат. Големите болници следва да получават повече пари за спешност - и от МЗ, и от здравната каса, обяви здравният министър Петър Москов. Правителството ще увеличава парите за спешност на големите болници, обеща Москов във Варна вчера. Това е целта на спешния пакет, който трябва да заработи от догодина и да покрива лечението на спешните случаи, независимо дали става въпрос за осигурени пациенти или не, допълни той. Министърът даде пример и с варненската болница "Света Анна", която ще получи от МЗ 200 000 лева за апаратура за спешното й отделение, което ще бъде ремонтирано. В големите градове вече има и частни болници с натоварени спешни отделения и вероятно те ще получават заплащане за спешност.

Въоръжената армия се връща на границата. Заради бежанците МВР пише нов регламент за управление при кризи. При извънредни ситуации на границата служителите на "Гранична полиция" ще могат да бъдат подпомагани от въоръжени военни. Това ще гласи новият закон за управление при кризи, който МВР пише след месеци умуване как армията да бъде включена в справянето с бежанския проблем. Според Закона за отбраната сега сухопътната граница се пази от вътрешното ведомство в мирно време, а военновъздушните сили пазят небето. Изпращането на войска на границата е възможно само при учение или за логистична помощ на МВР. Информацията беше потвърдена от главния секретар на МВР Георги Костов. "В новия закон за управление на кризи се предвижда да се разреши армейски части да носят службата с бойно оръжие в тези критични зони", заяви Костов, цитиран от агенция "Фокус". Вече бяха направени серия стъпки в посока да има въоръжени военни на границата. В началото на февруари бе променено правителственото постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. С тях охраната на държавната граница бе обявена за стратегическа дейност и част от критичната инфраструктура.

МВР нахалства за още 145 млн. лв. от бюджета. Този път оправданието е комуникационната система TETRA, която нямала пълно покритие. МВР, което е пословично с огромния си бюджет от над 1 млрд. лв., иска поредна финансова инжекция от 145 млн. лв. С тях ще се довърши комуникационната си система TETRA, става ясно от проектопостановление, качено на mvr.bg. Тази година правителството вече отпусна на МВР пари два пъти - 30 млн. лв. за заготовки за нови лични документи и 14 млн. лв. за "мерки по Шенген" - любимия аргумент на ГЕРБ още от първия му мандат. Вътрешният министър Румяна Бъчварова иска парите за следващите пет години. Планира се те да бъдат харчени поетапно. Първите 45 млн. лв. са за периода 2016 -2017 г. За следващите години са нужни съответно - 32 и два пъти по 34 млн. лв. Няма обяснение защо осигуряването на радиопокритието не е било планирано в бюджета, отпуснат на министерството за 2015 г., нито защо довършването му не се планира от следващата година нататък като перо в бюджета.

Вестник Труд

България и Италия искат Съвет на министрите на туризма в ЕС.20% спад на чуждите туристи ще има това лято спрямо м.г., призна вчера министърът на туризма Николина Ангелкова, преди началото на българо-италиански туристически форум, който се проведе в София. В него участваха и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини и кметът на София Йорданка Фандъкова. България и Италия ще настояват за създаване на Съвет на министрите на туризма в ЕС, който да обсъжда проблемите и общите инициативи в туризма, стана ясно на форума. Според министър Франческини двете страни ще работят съвместно по привличането на повече туристи и създаването на общи туристически маршрути.  Тези маршрути ще са свързани основно с археология и ще са насочени към по-далечни пазари. Какви ще са те ще стане ясно след посещение на министър Ангелкова в Италия, което се очаква да стане в края на годината. Тогава ще се сключи и конкретно споразумение между двете държави. Италия проявява интерес към инвестиции в балнео, уелнес и спа туризъм у нас, допълни Николина Ангелкова.

Вестник 24 часа

Заложените сметки за ток - най-тежкият ангажимент към американските "Марици". В договора им пише, че дори НЕК да бъде приватизирана, частникът ще е длъжен да изкупува електроенергията. Законопроект за прекратяване на договорите с американските централи "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3" ще внесе парламентарната група на Патриотичния фронт. Лидерът на партията Валери Симеонов заявява, че този филм вече е прожектиран в Унгария и Полша. "Едната от тези централи - "Ей И Ес", била изхвърлена. Тези неща не ги измисляме ние в някакъв дилетантски кръжок, а проектът се изготвя съобразно европейските нормативи и изисквания", каква Симеонов.

Вестник Монитор

Тарикати прилапват търгове с инвалиди мюрета. Лавина от нови фирми на хора с увреждания през последните месеци. Родни тарикати са завъртели желязна схема за прилапване на лесни пари от обществени поръчки, като използват инвалиди за своеобразна примамка. Порочната практика се разиграва благодарение на действащите от октомври миналата година нови правила, при които търговете се възлагат преференциално на фирми на хора с увреждания, без изобщо да се поставят критерии за финансово състояние, технически възможности и квалификация. Така "изобретателни" предприемачи регистрират фирми на името на инвалиди, което им гарантира победа при търга, без значение дали имат нужните опит и кадри за съответната работа. После прибират печалбата само за себе си, а хората с увреждания, които е трябвало да бъдат стимулирани през обществените поръчки, се оказват само в ролята на „мюрета” и не получават нито лев. Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев вече е идентифицирал проблема и умува над мерки, с които да се пресекат схемите.

Вестник Новинар

Сметната палата откри нарушения в агенцията за борба с градушките. Сметната палата извърши одит за съответствие при финансовото управление на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" пред 2013 г. Разходите за заплати и възнаграждения по трудови и служебни правоотношения в агенцията са в рамките на утвърдените бюджетни средства. Установени са несъответствия с изискванията на правната рамка в съществени аспекти от дейността. За част от назначените служители са въведени длъжностни наименования, каквито не са предвидени в Класификатора на длъжностите в администрацията. Предварителният контрол за законосъобразност на разходите за заплати в агенцията не е осъществяван непрекъснато и последователно през одитирания период.

Вестник Стандарт

Държавата и бизнеса заедно в 8 проекта. Държавата и бизнесът могат да разработят заедно 8 ключови инфраструктурни проекта. Това заяви строителният министър Лиляна Павлова на третата национална конференция "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" с подкрепата на КРИБ и в партньорство с в. "Преса", в. "Строител" и Канал 3. Тя съобщи, че се водят преговори за осигуряване на средства за 7 магистрални отсечки и за тунела под Шипка, които да бъдат изградени именно на принципа на публично-частното партньорство /ПЧП/. Тези 8 проекта са приоритетни за държавата, но към момента за тях не достигат евросредства, пари от държавния бюджет и други финансови инструменти. Затова и се обмислят варианти за финансирането им в партньорство с бизнеса, заяви министър Павлова в Стара Загора. Проектите бяха представени на бизнеса. Съвместно с държавата те ще могат да изградят и оперират втория и трети етап на магистрала "Хемус", тунела под връх Шипка, както и магистралите Видин - Ботевград, София - Калотина, Велико Търново - Русе, Варна - Бургас и "Рила".