30 на сто от цената на битовия ток през 2020 година ще се определя от цената на електричеството на свободния пазар, съобщи в Пловдив председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Това обаче е решение, което ще вземем от 1 юли следващата година, уточни той.

Преди това КЕВР ще направи предложение на депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, където да бъде описана схемата на либерализация на цената на битовия ток. 

Цените ще тръгнат надолу при бъдеща газова борса


"Искаме не чрез наш подзаконов акт, а чрез закон да се определи крайната дата на пълната либерализация и начина, по който това ще бъде извършено", обясни Иван Иванов.

Проектосхемата предвижда три стъпки-30 на сто свободна цена в микса през 2020г. , 60 % през 2021 и пълна либерализация през 2022 година. До края на годината цените на тока и парното остават без промяна, тъй като влязлото в сила днес поевтиняване на природния газ е минимално, каза още председателят на КЕВР.

iStock
iStock

Съседите избират такса „сградна инсталация“

В Пловдив ръководителите на енергийните регулатори от балканските страни, обединени в Балкански консултативен форум, подписаха споразумение за ускорена либерализация на регионалния пазар на природен газ.

В организацията Балкански консултативен форум бяха приети енергийните регулатори и на Албания и Босна и Херцеговина.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg