Цената на природния газ се понижава незначително с 0,11% или с 0,05 лв./MWh от 1 октомври, реши Комисията за енергийно  и водно регулиране. Това обаче няма да се отрази на цените на парното и тока, посочват от регулатора.

За четвъртото тримесечие цената на природния газ става 44,85 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Отчитаме парното и топлата вода без инкасатор

В нея влиза компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44,03 лв./MWh и такса „обществена доставка“ - 0,69 лв./MWh.

В новата цена е включена и компонента за компенсиране задълженията към обществото в размер на 0,13 лв./MWh, с които се покриват разходите за съхранение в находището "Чирен".


Съседите избират такса „сградна инсталация“

Като аргумент за поевтиняването от КЕВР посочват по-ниската цена, на която „Газпром експорт“ ще доставя суровината по договора с „Булгаргаз“. Очаква се за четвъртото тримесечие на тази година тя да е с 2% по-ниска спрямо предходното.

Колко пари ни е струвала зимата?

Отчетена е и промяната в курса на лева към щатския долар, съпоставен с валутния курс за предходния ценови период, и според КЕВР от 18 юли до 31 август 2019 г. курсът е нараснал с 0,47%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg