Със сметка от 6000 лв. бил изненадан от столичната топлофикация нашенец, живеещ в Канада, имащ жилище в София, съобщиха за „Монитор“ от Федерацията на потребителите.

Според Константин Павлов от федерацията, абсурдно е да се трупат задължения без хората да знаят за тях.

„Задълженията, начислени по 1200-1300 лв. за 4 отоплителни сезона, са не са само за сградна инсталация, а заради вътрешна наредба, според която при неосигурен достъп за отчитане на уредите се начислява максимален отопляем обем и количество топла вода. Логично човекът не може, докато е на другия край на света да осигури достъп до имота. Преди време той е декларирал, че не потребява нищо и жилището не се обитава. От фирмата за дялово разпределение пък заявили на абоната, че не ги интересува за нулевите показания на уредите, щом не е бил осигурен достъп“, разказва експертът.

По думите му дори радиотчитането не е спасение, защото според въпросната наредба веднъж годишно трябва да се направи физически отчет на уредите на място и това е „черната дупка“ в наредбата и припомни за решението на ВАС от април миналата година за незаконността на дяловото разпределение.

Павлов обясни, че абонатът е потърсил съвет във федерацията по възможността за подаване на иск за връщане на парите. Топлофикаторите обаче размахват наредбата и казват, че срокът за обжалване е бил три месеца след получаване на изравнителна сметка.

„Случаят не е единичен, защото много хора работят в чужбина и невинаги успяват да се върнат, когато се отчита парното“, поясни Павлов.

Вчера новото ръководството на "Топлофикация" обяви, че работи за повишаване на събираемостта на сметките като най-важна цел за финансовото стабилизиране на дружеството. По време на открито заседание на КЕВР новият изпълнителен директор Кремен Георгиев отчете, че дружеството отчита 75% събиране на дължими такси от абонатите и обещава следващите месеци да направи събираемостта на 100%.

За програма "Хоризонт" на БНР той поясни, че практиката с изпращането на частни съдебни изпълнители на задлъжнели абонати ще продължи, но "не по този начин и не в този мащаб". Той призна, че за миналата година инвестиционната програма на дружеството не е изпълнена, но това никога не се било случвало.

Константин Павлов от Федерация на потребителите обаче смята, че подобни планове са трудни за реализиране.

“От 15 години се опитват. Може да си водят дела и да ги увеличат от 10 хиляди на 12-15 хиляди. Хората обаче с доход от 100 лв. как ще платят сметка 150?" Това предполага увеличаване на дълговете на дружеството. Последният одит показва, че те са 835 млн. лв. Все повече съдии обаче отсъждат в полза на абонатите и не карат по инерция.