Всеки вход ще избира какъв да бъде размерът на „сградна инсталация“ в сметките за парно. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, които влизат в сила от 1 октомври.

Ако етажната собственост гласува сградната инсталация да бъде с процент, той трябва да е не по-малък от 20% и не по-голям от 40%. Досега размерът й се определяше от топлофикациите и топлинните счетоводители.

За високоетажните сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание на входа може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона. 

С 200 лв. oтгоре струва топлото в София при най-масовите жилища


Домоуправителите вече няма да получават всички изравнителни сметки на съседите, а те ще се пращат по пощата индивидуално на всеки абонат, гласи друга промяна. 

Наредбата урежда и сроковете за предаване на изравнителни сметки за парно. Досега те се определяха в договора между всяко топлофикационно дружество с фирмите за дялово разпределение.

Сега в наредбата еднозначно се казва, че топлинните счетоводители следва да предадат изравнителните сметки до 10 юли, а на клиентите до 15 юли.

Колко пари ни е струвала зимата?

Въведено е изискването всяка абонатна станция да има свое досие, в което да се отразяват регулациите и повредите през годината.

Kлиентите с парно и топла вода, които живеят в чужбина, няма да е нужно да осигуряват достъп на инкасаторите до жилищата си, предвижда друга нормативна промяна. Отчитане на уредите ще става дистанционно.

Една трета от софиянци не си плащат редовно сметките за парно и топла вода


За да се спрат кражбите на топло, ще бъдат монтирани пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Това обаче ще става, само ако живеещите в сградата поискат.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg