Ако има проблем с топлоподаването, това би довело до много сериозни политически сътресения, но не считам, че има директна заплаха за това.

Това заяви пред БНР Руслан Стефанов - директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в коментар след оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация" - София Кремен Георгиев.

Според него ако се продължава със същата политика на управление обаче, рано или късно би могло и да се стигне до подобна драма.

„Няма да може да се плащат задълженията или те ще трябва да се разрешават на светло пред гражданите, т.е. ще трябва да се покрият чрез данъците“, заяви Стефанов.

Не можем да се отопляваме и бавим сметки за плащане

Той коментира, че в страната ни няма балансирана енергийна политика, и това е една от причините „Топлофикация“ – София да продължава да бъде губеща, въпреки смяната на много директори.

Страната ни е и заложник на единствения си газов доставчик „Газпром“, като продължава да плаща едни от най-високите цени в ЕС, уточни Стефанов.

При желание живущите във входа могат да поискат пускане на отоплението преди настъпването на трайно застудяване.
istock

„Това са обективните причини, поради които софиянци, които са клиенти на „Топлофикация“, не могат да изплатят тези дългове“, коментира той.

Експертът обърна внимание и на друг аспект, а именно лошото управление на „Топлофикация“-София.

Как да намалим сметките си за парно

Той припомни за идеите за назначаване на професионален мениджър и други възможности, но това не се случва. Липсва стратегия за добър мениджмънт на персонала на дружеството, търси се по-скоро оцеляване.

Икономистът изтъкна и как кметът и Столичният общински съвет също нямат ясна идея за това как да управляват това предприятие, и добави, че ако това се промени, дружеството има някакъв шанс да бъде оздравено.

„В противен случай ще гледаме от време на време спасявания, които ще се оказват временни и съответно след това ще трябва държавата или общината под различни форми да спасява или да променя дружеството, а междувременно то ще продължава да ерозира“, каза той.

Той е песимист за евентуален външен инвеститор, който да оздрави „Топлофикация“.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg