Състоянието на сградата е важен елемент от топлинния комфорт по време на зимния сезон.

Клиентите да обърнат внимание на общите помещения и коридорите в сградите и да бъдат направени ремонти, докато времето е подходящо за подобни дейности.

Това съветва говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

Срокът за заявления за помощ за отопление изтича

Добре е да се прегледа и защитата от студа в таванските помещения и мазетата, които пряко влияят върху температурата в сградата, добави Павлова.

По думите й има няколко грешки, които клиентите често допускат.

„Обикновено, когато отоплението е включено, клиентите остават всички вентили отворени на максимална степен с надеждата, че по този начин ще се поддържа постоянна висока температура и топлинният комфорт ще бъде добър.

istock
istock

Това обаче е погрешно, защото така отворени вентилите, радиаторите не могат да се контролират, а знаем, че все пак чрез тези вентили се създава определена температура в помещението.

Съседите избират такса „сградна инсталация“

Тогава, когато тя бъде достигната, вентилът се затваря и това води до икономия на топлинна енергия.

Често в желанието ни домът ни да бъде красив и подреден обикновено се слагат плътни завеси точно пред радиаторите или се поставят дивани и други мебели.

В резултат на това топлият въздух е затруднен да премине в останалата част на помещението“, обясни Елизабет Павлова.

По думите й напълното затваряне на вентилите, когато в жилището няма никой и рязкото им отваряне на максимална скорост, когато хората се приберат вкъщи, води до прекалена консумация на топлинна енергия.

През деня е добре вентилът да бъде оставен на 1 или 2, уточни Павлова.

Другата грешка, която се допуска, е свързана с проветряването. При проветряване вентилът трябва да бъде затворен, за да се спести енергия, съветва експертът.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg