„Топлофикация - София“ поиска от КЕВР минимално увеличение на цената на топлинната енергия, но почти двойно на електрическата, която произвежда по топлинен способ. За БНР изпълнителният директор на на дружеството Кремен Георгиев обясни:

„Идеята беше не да се променя цената на топлинната енергия, тъй като тя е достатъчно висока, но разходите за производство би трябвало да се отразят в цените. Цените са две, тъй като продуктите са два. Ако не в единия, трябва да е в другия“.

Причина е, че цените на квотите парникови емисии са се повишили многократно, обясни той.

„Това е присъщ разход. Харчи ли се гориво за производство на енергия, срещу него стоят определено количество емисии, които струват определени пари и това е  разход, който не може да се избегне. Около 50 милиона струват емисиите, които трябваше да заверим за 2018 година“.

Тъй като цената на емисиите нараства, дружеството ще се стреми да закупи тези за 2019-а максимално рано. „Топлофикация - София“ дължи 126 милиона лева на Булгаргаз. Огромната сума е натрупана за по-малко от година, допълни той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

„Всичко възможно ще направя, за да не се увелича това задължение. Мисля да обещая повече за цесии да не става въпрос… Малко под 200 милиона са задълженията, текущите, тоест извънсъдебните на битовите потребители към момента. Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми, примерно, над 1 минимална заплата. Това не означава изключване на малките суми по една проста причина - ако длъжниците с малки суми са много на брой, това пак сумарно прави солидно задължение и ако не го потърсим по никакъв начин, това също означава безстопанственост“

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода, каза изпълнителният директор на „Топлофикация София“. До юни задълженията трябва бъдат сведени до около 30 милиона лева, обясни Георгиев:

„Пренареждат се паричните потоци, приоритетно. Ако трябва да се правят инвестиции, по-добре е да бъдат с привлечени средства, не от свежите пари. Кой ще инвестира, тепърва ще се търси, но по принцип е възможно. Може да се инвестира в нови производства, тъй като съотношението на топлинния и електрическия товар на „Топлофикация – София“ е 1 към 5. Едно е за електрическата енергия, а 5 - за топлината. Във всички други топлофикации в България максимум е 1 към 2. Комбинираното производство, което на практика се толерира от ЕК, има накъде да се увеличава, за да се произвежда топлинната енергия по ефективен начин и икономически, и технологично“.

Георгиев обясни, че Европейският съд е оставил таксата „сградна инсталация“, защото тя е част от производствения процес. По отношение на планираните ремонти има „доста неща, които на практика са доставени още миналата година и не са вложени в ремонти, които ще се използват сега“.

През зимата е имало аварии, които дружеството не е отстранило, тъй като са знаели, че не могат да се справят за 48 часа.

„Факт е, че ако не се правят ремонти през лятото и част от софиянци не остават без топла вода, много по-вероятно е да останат без отопление зимата“.

Над 80% от мрежата е остаряла, но това не означава, че задължително трябва да се подмени цялата. Правят се анализи на аварийността по райони, обясни той.