Трийсет и девет процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата – по данни на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", съобщава БНР.
 
Близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото.

На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

Така изглежда статистиката на енергийната бедност у нас.

Близо 50 на сто от нашенци са енергийно бедни


Тя приема различен вид в големите градове и в малките населени места, но е навсякъде.

"Топлофикация представлява букет от различни проблеми, следствие на лошото управление," заяви Константин Павлов, новият кмет на софийския район "Лозенец". 


Според него, лошото управление води до големи загуби на енергия, пилеене на финансови ресурси и разбира се замърсяване. Към това се добавя проектът за изграждане на инсинератор - за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Хората, които се опитват самостоятелно да решават проблема - да слагат фотоволтаици или панели за затопляне на вода се изправят пред непреодолими административни пречки, отчита той.

Как да намалим сметките си за парно

"Наболелите проблеми с отоплението на София са много и не са решавани от години,“ обобщи Павлов и завърши философски и донякъде оптимистично, че всички проблеми, създадени от хората, могат да бъдат решени от хора.

Петър Кисьов, експерт по устойчиво енергийно развитие изтъкна, че в българския контекст енергийната ефективност е свързана с поставяне на изолация и смяна на прозорците, но следващите две важни стъпки са замяна с модерни отоплителни съоръжения и внедряването на възобновяем източник, който да произвежда енергия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg