Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата, заяви по БНР Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект"

По наблюдения на центъра близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

С 200 лв. oтгоре струва топлото в София при най-масовите жилища

Сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление.

"На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

„Топлофикация” готова да пусне парното в София


По данни от 2017 г. осем на сто от жителите на страните в Европейския съюз не могат да постигнат здравословно отопление в домовете си.

В София ще бъде представен докладът „Енергийната бедност в светлината на местните избори: Какво могат да направят държавата и общините за решаване на проблема с високите сметки за отопление”.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg