От средата на следващата година се очаква битовите потребители да преминат от регулирания към свободния пазар на електроенергия.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея процесът няма да доведе до поскъпване на тока за бита.

„Работим за това от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. определена част от регулираната цена всъщност да бъде на пазарен принцип.

Хората трябва да бъдат абсолютно спокойни“, каза Петкова

Има ли надписване на сметките за ток?

По думите й преди да се предприемат стъпките за пълна либерализация, задължително условие е да се предвидят мерките за защита на уязвимите потребители.

„Пълната либерализация не е еднократен акт, това е процес, който ще продължи между 3 и 5 години, напомни тя.

istock
istock

Според нея до 2025 г. може да се удължи живота на въглищните централи у нас, осигуряващи 40% от електричеството, ако токът за домакинствата бъде либерализиран.

Цената на тока ще се вдига

Това е условието на Европейската комисия, за да разреши ТЕЦ-овете да бъдат подпомогнати чрез закупуване на предоставени от тях мощности.

Петкова съобщи, че България вече е изпратила писмо до ЕК, с което ясно заявява, че ще продължи да разчита на топлоцентралите следващите години.

Същевременно страната ни работи с международен консултант, който изработва съответния механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство за централите на въглища., стана ясно по време на енергиен форум.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg