"Започва голямото преструктуриране", обявява в заглавие днес румънският вестник "Котидианул" и съобщава, че от 1 януари правителството предприема процедура по одит на правителствените структури, министерствата, управленията и агенциите, за да намали броя им чрез сливане и разформироване. Одитът може да продължи няколко месеца, уточнява изданието.

За "скандал в парламента на тема премахването на специалните пенсии" пише в. "Адевърул".

Докато партиите, които подкрепят правителството на малцинството на Национално-либералната партия, не искат да има фаворизирани професионални категории при пенсиониране, представители на парламентаристите, авиаторите, съдебните секретари, военните и дипломатите се оплакаха, че ще останат с по-малко пари, отколкото им се полагат и твърдят, че "дори комунистите не са бръкнали толкова дълбоко в джоба" на хората, пише вестникът.

Национално-либералната партия иска всички специални пенсии, с изключение на тези на военните, да бъдат премахнати.

Замразяват заплати и съкращават чиновници в Румъния

Специални пенсии в момента получават народните представители, местните избраници, авиаторите, дипломатите, държавните служители в парламента, бивши служители на Сметната палата, военните и магистратите, уточнява "Адевърул".

Законопроектът за премахването на тази привилегия бе отложен от депутатите и ще има да чака до февруари, информира още изданието.

Същевременно представители на професионалните категории, които получават специални пенсии, заплашиха с предсрочно пенсиониране и протести.

istock
istock

За "сметката от премахването на специалните пенсии" пише икономическият сайт "Економика". Според изчисления на "Економика" над 9000 души може да останат без специални пенсии, ако бъде одобрен исканият от правителството нормативен акт.

Стандартът ни на живот е наполовина от този на европейците

"Економика" изчислява обаче, че специалните пенсии за цивилни лица са стрували на бюджета през 2018 г. под 860 милиона леи, докато специалните пенсии за военните, които правителството иска да запази, са стрували на бюджета 7,21 млрд. леи.

Информационният сайт Зиаре съобщава за разследване на Националната дирекция за борба с корупцията, което е установило, че ръководители на Регионалната дирекция за пътищата и мостовете в Тимишоара, както и в други местни и регионални институции, които са били подкрепени на тези постове от бившата управляваща Социалдемократическа партия, са имали задължението да плащат месечна такса на окръжната организация на партията. Размерът на таксата зависел от заеманата длъжност. Разследвани са общо 15 души, осем бяха задържани, а трима народни представители от Социалдемократическата партия са с повдигнати обвинения.

Обвиненията са за вземане на подкуп и търговия с влияние във връзка с рушветите, които служители на Регионалната дирекция за пътищата и мостовете в Тимишоара са получавали от превозвачи, пътуващи с камиони към Унгария, които получавали срещу пари намаляване на теглото на превозваните товари.

Внимавайте при сделки с турски и румънски фирми

istock
istock

Едната посока на разследване е "протекцията", която лица на ръководни длъжности са осигурявали на контрольорите в замяна на определени суми (между 100 и 500 евро месечно). Втората посока е за злоупотреба при назначенията в Националната компания за управление на пътната инфраструктура, съответно по партийна линия и срещу заплащане впоследствие на определени суми.

Според прокурорите за назначаване на длъжност в контрол на трафика се преговаряло за суми между 5 и 10 хиляди евро на човек.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg