Предупреждението, което отправяме през последната година за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния, остава валидно.

Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна.

Това се казва в анализ на световният лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermеs.

При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне.

iStock
iStock

„Обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията“, обясни Камелия Попова, управител на компанията за България.

Падаме надолу в класация на Световната банка

По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите Търговия на дребно, Метали, Строителство и Автомобилостроене.
 
„Това има отношение към българската икономика и производство, затова е добре да следим с повишено внимание. Бихме добавили и още два сектора, които ще наблюдаваме отблизо – „Транспорт“ заради предстоящите промени в нормативната уредба и т. нар. пакет „Мобилност“ и „Туризъм“ заради фалита на „Томас Кук“, допълни Попова.

Според компанията през 2019 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще достигне 3.5%, но през следващата година ще падне до 2.5%.
 
Реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата.

Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение.
Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 г.

Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 г. те са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите това ще е и ръстът на годишна база за 2019 г., а в последствие и за 2020 г.

„Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 г. България формално попада в „червената“ група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите.

Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция. За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност.

istock
istock

Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации.”, посочи Попова.

Очертава се криза на предлагането

Въпреки че ръстът на несъстоятелностите не е знаков, според експертите обаче има други тревожни тенденции за бизнеса у нас. Според последните анализи на глобално ниво икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година.

Международната търговия също „замръзва“ с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg