От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц.

Според него има риск всички да загубят от излизането на Гърция от еврозоната. Целият европейски проект да се срине.

"Ако разгледаме реформите, които гърците вече осъществиха, всъщност те са твърде впечатляващи", смята Стиглиц.

"Особено макроикономическите мерки и намаляването на бюджетния дефицит. Но икономиите водят до свиване на икономиката. Това е тяхната истинска цена. Заради тях гръцката икономика се сви с 25% спрямо нивата си преди кризата. Едно от нещата, върху които всички се фокусират в съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт – устойчивостта на дълга", посочва Стиглиц.

"Ако икономиката се свива, това съотношение расте. Т.е. дългът става неустойчив. Когато започна кризата през 2010 г. съотношението дълг към БВП на Гърция беше 110%. Сега е много, много по-високо заради последствията от мерките за икономии, върху гръцката икономика", отчита икономистът.

По думите му програмата за реформи, стартирана през 2010 г. и удължавана два пъти, беше бедствие. Моделите, които Европейската централна банка и Европейската комисия използваха за прогнозите си за гръцката икономика бяха напълно погрешни.

"В Европа изглежда не разбират нещата на макроикономическо ниво. Когато едновременно действат мерки за икономии и е налице отслабване на финансовия сектор – капиталите изтичат от засегнатите държави, има проблем, това е токсична комбинация. Същото е ако се прилагат мерки за ограничаване на публичния дълг в съчетание със свиване на частното кредитиране", отчита Стиглиц.

Той е категоричен, че "ако Германия и другите държави от еврозоната откажат да променят програмата за реформи в Гърция, няма алтернатива на излизането на страната от валутния съюз".

Всеки ден от гръцката икономика изтичат по 22.3 милиона евро...