Производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко, показва изследване на Асоциация „Активни потребители“. За проучването са закупени от големи търговски вериги в София 17 марки прясно мляко. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията.

Анализите установиха, че в три от 17 търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално.  Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%. Най-многобройната категория е млека съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки. При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

Независимо от нашите съмнения в точните стойности на добавеното сухо мляко наличието на такова добавяне е установен факт, обясняват от асоциацията. Напълно чисти са само 3 марки. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите.

От страна на производителите по този начин се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко, обясняват от „Активни потребители“.

Според тях потребителите са потърпевши. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни  съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко.

istock
istock

Отворен остава въпросът за контрола. Понеже няма официален референтен метод за доказване на млечна пудра в прясното мляко то Българската агенция по безопасност на храните няма как да санкционира подобни практики. В България няма организация, процедури и инструменти които да се борят с този тип некоректни практики при производството на храни, посочват от асоциацията.

Вижте в кои марки сирене има най-много вода

Млечната пудра, наричана у нас „сухо мляко“ е изсушено сурово мляко, т.е от него е премахната водата която е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност, и е по-удобно за транспорт и съхранение защото не изисква специални цистерни и хладилни условия. Разбира се всяко технологично предимство има и негативна страна.

При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси при които се разпадат редица нутриенти, а се образуват други нежелателни такива. Типични за сушенето са Маяровите реакции водещи до покафеняване на храните. Това са взаимодействия между аминокиселини и захари и често са наблюдавани визуално – например кафявата коричка на хляба.

istock
istock

Някои от тези реакции са безобидни, но други водят до образуване на карциногенни съединения. Разбира се млечната пудра не е отровна, но в процеса на нейното производство се губят някои от полезните вещества, изчезват приятните аромати и вкус, а на тяхно място нарастват количествата на нежелателните Маярови продукти, например някои цветни и ароматни съединения и карбонилни производни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg