И в момента има страшно много преопаковане на полски, немски и френски картофи за български, твърди  председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.

Според него това е обяснението на отчетените в текущата статистика на земеделското министерство повишени добиви от картоф тази година. Последните официални данни твърдят, че въпреки по-малкото реколтирани площи (-6,9%) производството дори успява да изпревари с малко миналогодишното (+0,2%), като за причина се посочва увеличилия се с 7,7% среден добив. Така в началото на декември 2021 г. министерството отчита, че у нас са събрани 191 702 тона картоф.

„Пълни глупости, отново написани на изуст”, коментира Джиков за Агри. БГ и обясни, че годината е била лоша за картофопроизводството заради късната сеитба и продължилите над два месеца високи температури след това, които са компрометирали добивите и качеството на картофите.

Зеленчуците на пазара основно вносни

Говорим постоянно с колегите. На годишна база реалната статистика е, че картофите са с около 35% по-малко в сравнение с миналата година, допълни експертът.

istock
istock

Усложнената икономическа обстановка затруднява стопаните и в съхранението на добитата продукция. „Една част от хората си продадоха картофите още преди декември”, подчерта браншовият представител и още веднъж се усъмни, че количествата на пазара, които ще влязат в статистиката, са с български произход. „При над 60% сива икономика вероятността да са грешни данните с над 40% е 60%”, убеден е Тодор Джиков.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg