Хиляди тонове български картофи са натрупани в складове или по полето, част от тях дори ще си останат неизвадени в нивите, причината - българските картофи са непродаваеми и няколко пъти по-скъпи от тези, произведени в останалите европейски страни.

За да се намери решение на проблема, който засяга стотици семейства и то в най-бедните райони на страната, Асоциацията на картофопроизводителите поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов и със земеделския министър Десислава Танева.
 
Още в началото на Covid пандемията беше ясно, че производителите на картофи ще имат проблем. Това заяви пред БНР Тодор Джиков - председател на браншовата асоциация.
 
"Най-големият удар, породен от пандемията - заради затварянето на ресторантите и липсата на адекватен туристически сезон, се усети при производителите на картофи, вино и цветя", подчерта той.
 
Според него по-отговорно и по-внимателно трябва да се раздават пари, след като се направят обстойни анализи, за да може с по-малко пари да се покрият по-големите нужди, но у нас такъв анализ не е бил направен:

istock
istock

"В момента натискът е жесток. В Гърция извоюваха 250 евро на декар помощи, които свалиха цените на картофите до 5 евроцента на килограм. Сега всевъзможни търговци на картофи са в Гърция, купуват картофи и ги продават на българския пазар, а ценовият натиск е жесток".

По-скъпи ли ще са туршиите тази есен

Българските картофопроизводители са получили по около 80 лева на декар подпомагане по Covid мерките, каза Джиков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg