Нормално е движението на цените на стоковите борси за плодове и зеленчуци. Пазарът тази есен е стабилен, балансиран, няма сериозни трусове и като цяло цените се запазват същите в сравнение на миналата година,

Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него по-сериозни са колебанията на цените само при зърното и слънчогледа поради ценови колебания на международния пазар.

При зеленчуците и плодовете - разлики с цените от миналата година почти не се наблюдават, а още по-малко повишения. При някои цени - като при зелето и пипера, например - дори има лек спад. Единствено повишения, но минимално има при доматите и краставиците. При кореноплодните - лук, картофи - има също спад.

Иванов успокои, че туршиите като цяло ще бъдат на същата цена, както миналата есен.

istock
istock

По отношение на другите хранителни продукти Владимир Иванов заяви, че на седмична база дори и по време на кризата с коронавируса, пазарът е останал балансиран.

Колко ще ни струва зимнината тази година

Единствено при ориза има известно повишаване на цената отново заради международните пазари. При свинското месо се наблюдава известен спад в цената.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg