С около 33% са по-скъпи тази година доматите, отглеждани на открито. Това сочат данни на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Поскъпване има и при червения пипер, а зеленият е на по-ниски цени, в сравнение с миналата година.

Статистиката сочи, че сега правим едва 1/10 от зимнината, което сме правили преди 20 години.

Все повече семейства съхраняват замразени плодове и зеленчуци във фризера или купуват готови консерви.

Съветът на експертите е, ако искаме да ни излезе по-евтина зимнината тази година, да изчакаме септември, когато започва масово предлагане на сезонни продукти на пазара и цените ще паднат.

Домашните компоти и сладка също ще ни излязат по-скъпо тази година. Цените на почти всички плодове са по-високи спрямо миналата година, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Най-голяма е разликата в цената на кайсиите.

Миналата година на едро те са се продавали по 1,50 лв. за килограм, а през тази килото стига 2,50 лева. Така, ако решите да си направите компоти или сладко от кайсии, бурканът ще ви излезе с 20 стотинки повече от миналата година.

istock
istock

Все пак тази година не е рекордьор по скъпотия - най-високи са били цените на кайсиите по това време през 2018 г. - 2,64 лева за килограм.
 
Същата е ситуацията и с прасковите. Миналата година на едро е можело да се купят по 1,22 лева за кг, но сега не падат под 1,42 лева за килограм, което е най-високата цена от 2004 година насам.

Домати и краставици най-скъпи от 5 години насам

Повече ще ни струват консервите от сини сливи - цената им на едро е 95 стотинки за килограм, което с 13 стотинки повече от миналата година по това време.
Ако решите да заложите на консервите от магазина, трябва да знаете, че само половината от вложените в тях плодове са родно производство.

istock
istock

Преработените през 2019 г. пресни плодове са с 16,6% повече от предходната година, показват данни на земеделското министерство. С най-голям дял са тези, доставени от български производители - 45%, следват доставките от ЕС - 17%, и внос от трети страни - 31%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg