Вносът на зеленчуци у нас продължава да расте дори в периода на ограниченията заради коронавируса, показват данните на земеделското министерство.

За първите пет месеца на тази година в страната ни са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 130,2 хил. тона пресни плодове.

Най-много нарастват доставките на домати – с 2,6 хил. тона (6,7%), пиперки – с близо 1,8 хил. тона (19,1%) и краставици и корнишони – с 1,6 хил. тона (11,5%).

Повишение се отчита и при импорта на моркови, тикви, патладжани и чесън - в границите от 3,5% до 74%.

В същото време родната продукция намира все повече пазари навън. Изнесените количества домати, краставици, пиперки, тикви, зеле и моркови са с между 10,9% и 35,5% повече спрямо година по-рано.

Износът на грозде от България се е повишил три пъти за петте месеца на тази година, спрямо същия период на миналата.

istock
istock

Нараства и експортът на ягоди – с 16,5 на сто за година. Общо за първите пет месеца на 2020 г от страната ни са изнесени 19 450 тона плодове, което е с над 8% ръст спрямо същия период на 2019 г.

Откриха тонове домати и чушки с пестициди

Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg