След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин, каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. "Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените", посочи тя.
 
Проучване на кореспондентите на БТА показа, че хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева. Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32 на сто на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в близките два месеца.
 
Покачването на цената на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които в рамките на шест месеца разглеждат предложението, каза тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба, категорична е Кукушева. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.
 
По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в рамките на 17-18 на сто. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева.
 
За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя.  Кукушева припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година и допълни, че вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб. „Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя.
 

istock
istock

Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.
 
В Монтана цената на хляба падна с около 10% , но производител прогнозира, че ще се вдигне пак до месец, ако горивата продължат да растат
 
С премахването на ДДС върху хляба от 1 юли цената в Монтана е паднала с около 10%, каза за БТА Валери Кръстев, собственик на най-голямата местна фирма за производство на хляб. Той уточни, че цената не се формира само от ДДС, а и от много други неща. От 1 юли цената на природния газ, с който работят в неговата фирма, е с 32% по-висока. Цените на горивата продължават да растат и ако до месец тази тенденция се запази, то ще се наложи ново поскъпване на хляба, посочи той.
 
С премахването на ДДС върху хляба и брашното от 1 юли мелничарите намалиха цените с 10 %, а не с 20%. Няма как производителите на хляб да намалят с 20%, заяви Кръстев.

Във Враца намалението за различните видове хляб е от 5 до 40 стотинки, каза Веселка Георгиева, управител на супермаркет. Сега най-разпространеният вид хляб от 700 грама – бял и типов, нарязан и опакован, се продава по 1,35 -1,40 лева, а преди дни е достигал цена 1,80 лева в магазина, казва тя. По-ниски са цените и на хляба с добавки на други видове брашно, ядки или семена.

В област Плевен между 10 и 24 стотинки е намалението в цената на хляба. Проверка на БТА показа, че хлябът е поевтинял между 10 и 20 стотинки в Русе след премахването на ДДС. БТА провери и каква е цената на хляба и в съседна Румъния, където от няколко години ДДС върху насъщния е девет процента. Въпреки че съпоставка е много трудно да се направи, тъй като има най-различни видове хляб, за справка взехме голяма хранителна верига, която има магазини и от двете страни на река Дунав.
 
Ако в румънския магазин цената на 600 грама тостерен хляб от бяло брашно - родно производство, е 3,99 леи или 1,60 лева (1 румънска лея е 0,40 лева), то в търговския обект в Русе цената му е 1,65 за 550 грама. "Златната Добруджа", която е 600 грама, е 2,19 лева, белият хляб - тостер, който е 500 грама, е 1,65 лева, а селският хляб - 650 грама, е 1,69 лева.

istock
istock

В търговските обекти в Търговищко хлябът е с по-ниска цена, но какъв точно е процентът на намалението трудно може да се определи заради вида на обекта – верига, среден или малък магазин. Производителите на хляб и хлебни изделия са категорични, че са свалили цената с 20 на сто след въвеждането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното. Пред БТА управители на две от големите фирми за производства на хляб в Търговище – „Яс-ка“ ООД и хлебопекарна „Дружба“ обаче заявиха, че все още работят с брашно, закупено на старите цени.
 
Цената на хляба в шуменските магазини е по-ниска след гласуваната от Народното събрание нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно. Най-значително е намалението на цените в големите търговски вериги, установи проверка на репортер на БТА.
 
В един от хипермаркетите в града цените на най-купуваните хлябове варира от 1,33 до 1,74 лева. Най-евтино, за 1,24 лева, се предлага хляб „Добруджа". След въвеждането на нулевата ставка на ДДС, цената  на хляба е намаляла с около 20 процента, най-евтини са „Добруджа“ и обикновеният бял хляб, коментираха търговци в магазина. Те припомниха, че големите вериги за хранителни стоки в страната предлагат на промоция и хлебни изделия.
 
Цената на „масовия" хляб в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лева, каза силистренският хлебопроизводител Александър Сабанов. Цената по веригата от зърното до хляба е без ДДС, което влияе и за намаляването на цената на хляба. Сабанов е скептичен за появилите се в някои медии прогнози за това, че има вероятност от Украйна да се внася по-евтино зърно, тъй като то ще се оскъпява от транспорта. Няма да има влияние върху цените на национално ниво, защото няма да може да се осигури достатъчно зърно, което да влезе от Украйна поради липсата на черноморски пристанища, през които могат да се товарят големи кораби.
 

Държавата трябва да определи таван за цената на хляба в магазините, каза за БТА Димитрина Иванова, управител на хлебозавода в град Белослав, един от най-големите във Варненския регион. Според нея след свалянето на ДДС върху брашното, производителите са намалили цените, но не и търговците. Има магазини, където надценката е 50 стотинки на бройка хляб, обясни Иванова и уточни, че това е печалба за търговеца, но е в ущърб както на производителите, така и на крайните потребители.
 
Скокът в цената на газа обезсмисли намаляването на ДДС, каза още Иванова. Според нея, при тази ситуация, е редно държавата да помисли как да подкрепи бизнеса не само заради повишението на тока, а и на този енергиен източник. В противен случай по-малките производители, както и тези, които са изцяло на газ, са застрашени от фалит, посочи Иванова. Тя уточни, че много от колегите ѝ са притеснени, защото не са наясно докога ще има газ и каква ще е цената му.

Хлябът в София струва 2.20 лв., а в Белослав - 1.30 лв.

За производителите всъщност облекчението е само за ДДС върху брашното, коментира още Иванова. Тя припомни, че това е само една от суровините, които се влагат в хляба. Всяка седмица получаваме информация, че другите продукти, които ползваме, поскъпват – мая, вода, опаковки и т.н., обясни Иванова.
 
Тя посочи още, че държавата е редно да изчисти и неяснотите около нормативната уредба, която определя какво всъщност е хляб. Аргументът ѝ е, че в момента закуските не са насъщен, както и тестото, и за тях няма намаление на ДДС.
 
След влизане в сила на нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на търговските вериги с между 20 и 25 ст. по-евтино споделят производители и търговци, а в пазарската кошница той е с между 20 и 30 ст. по-евтин, показа проверка на БТА. В търговката мрежа в областния град се предлага хляб основно на местни производители и такива от Хасково.
 
„Цената, на която сме доставяли досега хляба на търговците, към днешна дата е с 25 ст. по-ниска. Намалението трябва да се усети при крайния потребител, но за производителя нулевата ставка не е облекчение“, споделя за БТА Бахар Палова, управител на „Хлебопроизводство Кърджали“ ЕООД. Собственици на малки квартални магазини отчитат, че след влизане в сила на мярката купуват от производителите на цена по-ниска с между 20ст. и 25 ст. за брой. Респективно намалили са продажната цена с толкова, с колкото е намалението към тях.
 

Проверка в търговската мрежа в града край Арда показва по-ниска цена на насъщния отпреди няколко дни. От голяма търговска верига, една местна верига и два квартални магазина, резултатите показват по-ниска цена на хляба, но на едно от местата намаление на част от хляба не бе отчетено. Така в град Кърджали насъщният се купува от 1,09 лв. до 1,82 лв. за брой, в зависимост от вида в големите търговски вериги и между 1,50 лв. и 1,69 лв. за хасковски хляб, който по-рано се е продавал в по-малките и кварталните магазинчета на цени между 1,70 лв. и 1,99 лв. и между 1,70 лв. до 1,95 лв. за произведен в Кърджали.
 
А част от потребителите все още не са усетили намалението заради намаленото потребление на хляб в домакинствата, споделят купувачи и обясняват, че ако допреди година са купували хляб 3 до 4 пъти седмично, то сега купуват хляб два пъти в седмицата.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg