Парламентът реши хлябът и брашното да бъдат с нулева ставка на ДДС за срок от една година - до 1 юли 2023 година. След въвеждането на мярката, Комисията за защита на потребителите извърши над 100 проверки на цената на хляба в цялата страна по нареждане на министъра на икономиката Корнелия Нинова.
 
От протоколите става ясно, че част от търговските вериги в над 30 града са свалили цените с 20% на всички видове хляб.
 
В хлебозавода в Белослав, който е един от най-големите производители на хляб в страната, премахването на ДДС на хляба се приема като нож с две остриета.
 
Търговският директор на хлебозавода Димитър Петров заяви за БНТ, че не е взето под внимание контрастната цена на хляба в различните части на страната. Би било по-полезно, ако е наложен таван върху цената на хляба, защото в София например хлябът струва 2.20 лв., а в Белослав - 1.30 лв.

Пестим ли от качеството на храната заради високите цени в магазина

В хлебозавода все още се правят изчисления с колко ще се намали цената на хляба, но това намаление ще се усети повече в районите, където цената е по-висока.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg