"Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват и ние имаме щастието България да е една от тях.

В България недостиг на зърно не е невъзможно да се получи, но ще е изключително трудно да останем без хляб. Въпросът ще бъде на каква цена, защото в момента цената на зърното скача главоломно." Това коментира в интервю за БНР Пламен Абровски, председател на парламентарната комисия по земеделие.
 
Ако блокираните 20 милиона тона украинско зърно рязко излязат на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит нашите зърнопроизводители, предупреди Абровски. 

Може би не трябваше да правим нулева ставка за хляба, тя няма да понижи цената, посочи той.
 
"Тя просто за един определен период от време няма да позволи да се увеличи неговата цена, защото ще имат 20% буфер. По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за брашното, нулева или поне намалена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата – за суровината, от която се произвежда нашата храна. Има много по-голяма логика в това, отколкото да намалявам ДДС-то на крайния продукт."

Прогнозират 25% скок в цената на хляба

Пламен Абровски бил изненадан, че в мерките на правителството не се намалява ДДС за родното производство.
 
Със зърното, което държавата щеше да изкупува, не се случва нищо към настоящия момент, уточни Пламен Абровски.
 

istock
istock

"В момента започва активен туристически сезон. При условие, че близо една четвърт от зърното няма да го има, ще започне масово изкупуване на зърно, което ще означава изключително висока цена. При липса на мерки за брашното, самото брашно ще бъде на изключително висока цена, следователно на един малко по-късен етап ресурсът, от който ще се прави хляб, ще стане скъп."
 
Според Абровски правилно в настоящата ситуация е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, за да закупят брашно и фуражи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg