Цените на храните в световен мащаб не спират да се повишават по време на кризата. Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН отчита поскъпване в световен мащаб за трети пореден месец през август, достигайки най-високите си нива от февруари.

Индексът на цените на храните на ФАО проследява международните цени на най-често търгуваните хранителни стоки. Продължаващото поскъпване на продуктите през последните месеци се дължи на увеличеното търсене и по-слабия долар, посочват от организацията, цитирани от CNBC.

Преди дни китайското статистическо бюро заяви, че цените на хранителните продукти в страната са се повишили с 11.2% през август в сравнение със същия период на миналата година. Това се случва на фона на вече значително завишени цени на свинското месо в страната заради избухването на Африканската чума по свинете, което доведе до унищожаване на голяма част от стопанствата и превръщането на тази стока в дефицитна.

През август цените на свинското месо нараснаха с 52.6% в сравнение с август 2019 г. Повишение е отчетено и при цената на яйцата и зеленчуците съответно с 11.3 и 6.4% на годишна база заради увеличаващото се търсене и намаляващите запаси.

10 млн. евро глоба за производство на храни по двоен стандарт
в. Монитор

Експерти заявиха, че макар да няма остър недостиг на храна, фермите са били разтърсени, тъй като пандемията на коронавируса е нарушила веригите за доставка и е ограничила движението.

В коя държава в ЕС хлябът е най- евтин

С разрастването на коронавирусната криза прекъсванията във вътрешните вериги за доставки на храни, както и други сътресения, засягащи производството на храни създават силно напрежение и заплашват сигурността по отношение на доставките в много страни", заявиха от Световната банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg