Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст.

Такава поправка в Закона за здравето внесе в парламента партия ВОЛЯ. Предвижда се продавачите да изискват документ за самоличност на лице, за което се съмняват, че не е пълнолетно.

Освен това в закона се предвижда енергийни напитки да не се продават в помещения на или в рамките на 50 метра от всяка входна точка на учебни заведения, с изключение на висши учебни заведения.

Ако енергийните напитки се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст, ще защитим и живота и здравето на българските деца, коментира Полина Цанкова, вносител на законопроекта.

Тя припомни, че европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца и носят риск не само за здравето, но и за живота им.

Според проучванията концентрацията на кофеин в енергийните напитки може да доведе до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи тийнейджърите да опитат и наркотици.

Учените твърдят, че рисковете при употреба са свързани и с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци.

istock
istock

Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене.

В България данните за свръхконсумацията на енергийни напитки от деца е от далечната 201О г.

Какво означават Е-тата в етикетите на продуктите

Тогава е установено, че 25 на сто от гимназистите пият повече от 5 енергийни на напитки на седмица. Десет години по-късно, тези цифри със сигурност не са актуални, консумацията е скочила с пъти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg