Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета, в които има високи нива на арсен, олово, живак и кадмий, пише Си Ен Ен, цитирайки разследване на комисия към американския Конгрес. Според разследването производителите знаели за високите нива на химикалите. Арсен, олово, живак и кадмий са в списъка на Световната здравна организация за 10­те химикала, опасни за детското здраве.

И четирите химикала се срещат естествено в почвата ни, като има дадени региони по света, където концентрацията им е значително по­висока заради използването на пестициди и индустриалното замърсяване.  Всички тежки метали са свързани с по­висок риск от рак и хронични заболявания.

Развитието на бебетата е от съществено значение, а високите нива на тежки метали може да доведе до мозъчни увреждания, сочат данните на СЗО. Американската администрация за храните и лекарствата няма минимални стойности за тежки метали за повечето бебешки храни. Агенцията е определила стандарт от 100 части на милиард за инорганичен арсен, но само за детските оризови храни, но дори това ниво е значително по­високо, отколкото трябва, смятат експерти. За сравнение – максималните нива за инорганичен арсен за бутилирана вода е 10 части на милиард.

Вътрешно тестване на храните, направено от компаниите „Гербер“, „Бийч­нът нютришън къмпъни“, „Нърчър Инк.“ и „Хаин селестиал инк.“, показва нива на тежките метали значително над допустимите стойности в сравнение с тези за бутилираната вода.

Съставките на бебешките храни за конкретни продукти съдържат до 91 пъти по­високи нива на инорганичен арсен, до 117 пъти по­високи нива на олово и до 69 пъти – на кадмий. За живакът стойностите са пет пъти над допустимото, в сравнение с бутилираната вода.

istock
istock

Въпреки тези стойности, компаниите одобрили бебешките храни за продажба. Комисията установява също, че няма значение дали храната е маркирана като органична или не – нивата на вредни химикали са едни и същи са всички разновидности.

От Си Ен Ен са се свързали и с четирите компании за коментар. От „Гербер“ казват, че „всичката храна отговаря на стандартите ни за качество и сигурност, които са едни от най­строгите в Съединените щати и света“. Те допълват, че макар да не съществуват държавни стандарти за тези храни, компанията сама е изработила такива.

От „Бийч­нът нютришън“ казват, че имат собствен установен стандарт за тестване на всички продукти, които влизат в изработката на храните им. От „Хаин“ казват, че са разочаровани от разследването на комисията. „Те изследват стари данни, които не отговарят на настоящите ни практики“, казват те.  Други три компании за бебешки храни също са били част от разследването на комисията, но не са съдействали. Става въпрос за „Спраут органик фуудс“, „Уолмарт“ и „Кемпбъл сууп“. „Отказът им да съдействат може би крие наличието на още по-­високи нива на токсични тежки метали в бебешките им храни, дори по­-високи от тези на конкурентите им“, пише в доклада.

Според доклада на комисията през 2019 г. „Хаин селестиал“ представили пред Администрацията за храните и лекарствата доклад за „завишените рискове за наличие на тежки метали в бебешките храни“.

istock
istock

Тогава компанията казва на регулаторите, че тестват всички продукти преди да ги използват, но не и след като продуктът е готов. „В същото време 100% от тестваните храни на „Хаин“ имат нива на инорганичен арсен в пъти над допустимото. В готовите продукти той е между 28% и 93% повече“, посочват от комисията.

„Тази презентация от 2019 г. показва, че тестването на отделните съставки е неадекватно и единствено проверката на финалния продукт може да покаже истинската опасност в бебешките храни“, пише комисията.

Откриха картел с цени на детски стоки

Вътрешни документи от компанията „Нърчър“ разкриват, че стандартът при тях за инорганичен арсен е 100 части на милиард. Това е и единствената от проверените компании, която тества готовия продукт.

Въпреки това те често откривали нива значително по­високи от собствените си стандарти – 120, 130, 160 и дори 180 части на милиард.
И въпреки това храната била маркирана като безопасна и била пускана на пазара. Останалите три компании не тествали готовите си продукти, но и при тях има значително завишени стойности на опасните химикали.

При „Гербер“, например, компанията тествала единствено продуктите, които се използват, но не и готовия продукт. Така комисията открива, че пюрето им от сладки картофи, например, има 48 части на милиард олово – значително над допустимите стойности.

istock
istock

Вътрешни документи сочат още, че компанията, която е лидер в производството на бебешки храни в световен мащаб, е използвала съставки с високи нива на арсен, включително „67 партиди оризово брашно, което дало резултат за арсен 90 части на милиард“.

Компанията рядко тествала за живак. От комисията посочват, че нивата на кадмий при 75% от тестваните морковени пюрета надвишават допустимото – препоръчаното е 5 части на милиард, а при тях били 87 части на милиард.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg