Комисията за защита на конкуренцията е установила, че онлайн търговци са уговаряли продажните цени на стоки за бебета и деца.

Проверка е показала, че вносителят “Смарт СМ” ООД е участвал в забранено споразумение с клиентите си за определяне на цени за препродажба към краен клиент, което е довело до ограничаване на конкуренцията на пазара. Става въпрос за помпи за кърма, бутилки, биберони, чаши, аксесоари, резервни части, бельо и др.
 
В сигнала, постъпил в КЗК още през 2017 г., се посочва, че има съмнение вносителят на продукти от марката Медела (MEDELA) и онлайн търговци на дребно на бебешки и детски стоки да са уговаряли еднакви цени на продуктите.

Има ли картел с цените на бензин и дизел

За пример се посочва двуфазна електрическа помпа за кърма модел Медела Суинг, която се предлага в почти всички интернет сайтове на абсолютно една и съща цена.
 

istock
istock

Последваща проверка на КЗК в помещенията на “СМАРТ СМ” открила в компютрите на дружеството мейли, съдържаща данни за съгласувани действия не само между ответното дружество и неговите клиенти (търговци на едро и дребно), но и между ответното дружество и негови доставчици - производители на стоки, които “СМАРТ СМ” дистрибутира на своите клиенти (търговци на едро и дребно).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg