Пазарът за алтернативно месо, яйца, млечни продукти и морски продукти трябва да достигне най-малко 290 милиарда долара до 2035 г., тъй като интересът на потребителите към алтернативи, базирани на растения, микроорганизъм и животновъдство е безпрецедентен.

Това се доказва от данни от ново проучване на Boston Consulting Group и Blue Horizon Corporation. Очаква се алтернативните протеини да представляват 11% от пазара до 2035 г.

Ако е възможно да се оптимизират технологичните иновации и законодателното регулиране, тази цифра може да достигне 22%.
В този случай Европа и Северна Америка ще достигнат пика в потреблението на алтернативно месо до 2025 г., а потреблението на животински протеин ще започне да намалява.
 
Бенджамин Морах, управляващ директор и партньор на BCG, казва: "Алтернативните протеини могат скоро да съответстват на животинския протеин по вкус, текстура и цена“.

Произвеждаме едва 37% от свинското месо у нас

Също така по това време може да се постигне паритет на цените с конвенционалните месни продукти. Анализаторите очакват соята, грахът и други растителни протеини да достигнат изравняване с цените на оригиналните продукти до 2023 г. До 2032 г. протеините на животински клетки могат да бъдат икономически сравними с конвенционалните меса.
 

istock
istock

Откакто Impossible Foods представи първия си алтернативен бургер през 2016 г., алтернативният протеинов сегмент измина дълъг път. Непрекъснато разширяващ се списък с марки навлиза на пазара, ресторантите добавят още опции в менюто, а инвеститорите наливат милиарди долари в сектора.
 
Един от основните въпроси около алтернативните протеини е дали сегментът ще може да се конкурира с обикновеното месо. Особено като се има предвид, че световният пазар на месо се оценява на около 1,2 трилиона долара.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg