Преработените месни продукти се рекламират като съдържащи говеждо месо, но всъщност съдържат голямо количество конско месо.

В някои продукти то стига до 100 процента. Това показва деветата координирана операция OPSON, проведена от Европол и Интерпол, която бе насочена към извеждане от пазара на некачествената храна и напитки.

Спецоперацията OPSON-2020 се е проведе от декември 2019 до юни 2020 г, като в нея участие взеха 83 страни, като една от приоритетните области е борбата с продажба на нелегално конско месо.

В рамките на този проект участват правоохранителните органи на Белгия, Ирландия и Нидерландия, съобщава сайтът www.agroxxi.ru.

Конското месо често се продава под прикритието на говеждо месо. В Европа през 2013 г. продажбите на фалшиво „говеждо месо“ бяха регистрирани в редица европейски страни, включително Великобритания.

В рамките на операцията са проверени документите за повече от 157 000 живи коне от осем страни, които са насочени към кланиците и около 117 тона конско месо.
 
Живите животни и конското месо са иззети от кланици в Белгия, Ирландия, Италия, Испания и Нидерландия.
 

istock
istok

Инспектирането на кланиците в няколко страни показват, че около 20% от международните паспорти на внасяните коне са фалшифицирани, внасяно е и месо с нередовни документи.

Бум на сигналите за заразено със салмонела месо у нас

„Фалшифицираните и некачествените продукти за хранене не само могат да излъжат потребителите, но и могат да представляват заплаха за тяхното здраве. По време на криза престъпниците търсят нови начини за заблуда на потребителите”, коментира Катрин Де Боле.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg