За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша.

За сравнение – общо сигналите за нарушения в храните у нас в периода от 2015 до 2019 г. са общо 5. Почти всяка седмица Българската агенция по безопасност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела пилешко месо. Това сочи справка в системата за бързо оповестяване на храни и фуражи, съобщи БГНЕС.
 
Системата работи в България от 2014 г. и има за цел бързо съобщаване на информация между отделните страни-членки на ЕС за наличието на химикали или други вредни съставки в храните.
 
Това дава възможност на контролните органи в отделните страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени вещества от пазара.

Така ако за 2015 г. има един подаден сигнал за нарушения в състава на биотахан; за 2016 – нито един сигнал, а за 2017 г. и 2018 г.– едва по един сигнал годишно, то за първите шест месеца на тази година са регистрирани цели 25 нотификации за открита салмонела в пилешко месо, и то единствено с произход Полша.
 
Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всякакви форми – в замразени пилешки бутчета, в механично обезкостено месо, в пилешки дробчета, в охладени бутчета и пилешки дреболии, в пилешко филе, както и в пилешки четвъртини.

istock
istock

Салмонелата е най-голямата микробиологична опасност за храните у нас, сочи още системата. Въпреки това от БАБХ припомнят, че при добра термична обработка на месото то не е опасно за българските потребители.
 
Началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ при Българска агенция по безопасност на храните д-р Кремена Стоева обясни, че от началото на годината до момента има 26 нотификации в Система за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, всичките генерирани от България.
 
“Това се дължи на засиления контрол, който Агенцията въведе в края на миналата година.
Поводът за въвеждането на мярката бяха зачестили нотификации за замърсено със салмонела птиче месо с произход Полша в системата RASFF, съобщени от други държави-членки“, каза тя.

Унищожават нова пратка с пилешко месо от Полша

Този засилен контрол е за всяка пратка, която влиза от Полша на нашия пазар, вземат се проби за анализ за салмонела от всяка партида птиче месо.

 „От началото на годината досега са взети над 1400 такива проби и са установени 26 несъответствия за салмонела. От тях само 10 от опасните видове салмонела, останалите 16 случаи са за други щамове на салмонела, които не са опасни за човешкото здраве.

Въпреки всичко, ние нотифицираме ЕК за всеки несъответстващ резултат и предприемаме действия към месото в зависимост от това дали щамът е опасен или не за човешкото здраве“, заяви д-р Стоева.
 

istock
istock

Всъщност още при вземането на пробите всяка пратка се спира за българския пазар, и не се пуска по магазините, докато не излязат резултатите от пробата. Ако той е отрицателен, тогава се пуска на пазара, ако се установи салмонела, пратката не достига нашия пазар.
 
Макар нотификациите за заразеното със салмонела пилешко да са 26, вносителят на месото от българска страна не е един и същи. „Фирмите са различни – както вносителите у нас, така и производителите на полското месо също са различни, но има и повтарящи се фирми за целия този период на контрол“, посочи експертът. Тя подчерта, че многократно е постъпвало уверение от полския компетентен орган във връзка със нашия засилен контрол.

"Те също са завишили контрола в Полша върху всички птицевъди и върху всички обекти за клане на птици. Така че и те се опитват да се преборят с проблема, който е възникнал в тяхната страна“, подчерта Кремена Стоева.

Когато има нотификация от други държави-членки или трети държави, БАБХ са задължени до 24 часа да са извършили проверката, да са направили съответните проследявания, с които да се установи количеството засегната храна на нашия пазар, да са я спрели от реализация, изтеглили от пазара, така че последиците за консуматора да бъдат минимални.
 

istock
istock

„Обръщам внимание, че нотификациите в системата RASFF са генерирани от страна на България, при това всяка пратка е била забранена до получаване на резултата, така че няма достигнало опасно месо до българския консуматор - конкретно птиче месо заразено със салмонела от Полша“, заяви тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg