Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.

Това изчисли пред БНТ Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

“Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН”, обясни тя.

В коя държава в ЕС хлябът е най- евтин

По думите ѝ поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

istock
istock

“Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина - брашното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса”, изреди Кукушева.

Тя подчерта, че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

Колко ще ни струва хлябът


“Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия”, отбеляза Кукушева и добави:

“Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация - с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител.”

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg