Бизнес средата ще остане инфлационна, войната ще е с нас поне 3-5 години и ще се научим да живеем с тези неща, но е важно в момента политиката и политико-икономическите атаки срещу Европа да не успеят.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на 13-ото издание форума "Шумът на парите 2022" в Sofia Event Center.

През последните десетина години в света се напечатаха страшно много пари - 4 трилиона долара в САЩ и 3,3 трилиона евро в Европа, и те чакат да влязат в обращение. Това е резервоар за пари, който ще влияе на икономиката още дълго време, каза министърът н финансите.

Колко средства са отпуснати за украинските бежанци у нас

Ако няма бързо действие от страна на Европа, ще видим сериозни проблеми, свързани със сериозното поскъпване на енергийните ресурси и на храните, както и заради трудностите с техните доставки, посочи Василев. За последната една година цената на природния газ се вдигна 3,5 пъти. Сега става същото с цената на зърното, защото 20-25 процента от реколтата не може да стигне до пазарите заради войната в Украйна, допълни той.
 

БТА
БТА



На ниво Европейски съюз вече започна координация за покупка на природен газ, работи се и по диверсификация на доставчиците и по осигуряване на инфраструктурата за пренос. България може да използва своята газопреносна мрежа от комунистическо време, с която от юг на север могат да се пренасят по 20 млрд. куб. метра природен газ. От него на нас ще ни трябват само 2 млрд. куб. метра.

Асен Василев: Еврото може да влезе в България от началото на 2024 година

България може да се възползва и от зърнената криза. Миналата година имахме реколта от 7 млн. тона, като от тях  5 милиона тона бяха за износ, посочи министърът. 

Ако ЕС не се намеси за решаване на проблеми с доставките и цените на храните, зърното ще отиде в Китай, а Европа ще има скъпи храни и бежанска криза, отбеляза вицепремиерът пред участниците във форума.

Най-добрата роля на държавата е да не участва на пазара и да остави бизнесът да работи. Тогава има увеличение на инвестиции и ръст на икономиката. Голяма част от инфлацията вече е изконсумирана, каза Василев.

БТА
БТА


Проектът за промени в държавния бюджет ще бъде обсъден днес със синдикатите и работодателите. С промени в приходната част се намаляват данъците, с които остават повече пари в джобовете на работещите родители и пада крайната цена на редица стоки, свързани най-вече с енергетиката, каза по-късно пред журналисти Асен Василев.

Асен Василев: Цените на горивата и храните няма да спаднат драматично

Министърът заяви, че не очаква българската икономика да премине в стагфлация, както вчера обявиха икономисти от Българската академия на науката. Ръстът на икономиката за първото тримесечие беше 4,5 на сто, второто тримесечие също ще е с ръст, каза още Василев. Средно за годината очакваме ръст от 2,9 процента на БВП.

Компенсациите за цените на енергията стават с промени в Закона за енергетиката в парламента, а не през държавния бюджет, каза Василев в отговор на въпрос.

Оставайки в рамките на планирания бюджетен дефицит, не наливаме повече средства в мелницата на инфлацията. Това е най-доброто, което може да се направи в момента, защото инфлацията е предимно вносна - на природния газ, петрола и зърното. Това са базисни цени на икономиката и няма как да не се отрази на нашето производство. През последния месец виждаме, че тези увеличения са отразени в цените на стоките и влизаме в увеличение на други стоки като дрехи, обувки и транспорт. Тоест излизаме от директния удар на увеличението на цените, което дава надежда, че инфлацията ще става все по-малка, каза още финансовият министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg