Актуализацията на държавния бюджет ще бъде внесена в парламента следващата седмица, каза министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

С актуализацията ще се обособи допълнителен фонд от 400 млн. лева за общините. С тези пари ще се финансират техни готови проекти за ВиК, улично осветление и ремонт на пътища, каза Василев.

Еврото може да влезе в България от началото на 2024 година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, посочи той.

Асен Василев: Цените на горивата и храните няма да спаднат драматично 

Вторият въпрос, свързан с приемането на еврото, е инфлацията, каза Василев. При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави.

При тези стоки имаше сериозно поскъпване. Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база, посочи финансовият министър.

istock
istock

Държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, каза Василев. Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск, изтъкна министърът. 

За цената на електроенергията се прилага компенсационна схема. Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г.

Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск, каза Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg