Свидетели сме на нещо, което ни се случи миналата година, на което образно казано сърбаме попарата вече и тази година.

В момента никой не може да гарантира че параметрите, които са внесени на промените за актуализация на бюджета в парламента, ще излязат същите от него. Риск онова, което се получи 2021 година да не можем да контролираме публичните финанси през 2022 година е абсолютно осезаем и в момента. Това каза Любомир Дацов – бивш зам.-министър на финансите пред БНТ.

"Дефакто промените в бюджета са свързани частично с различни данъчни промени, които уж са насочени на някъде и удовлетворяват различни групи, но аз не мисля, че е така. От друга страна през бюджета като разход се трансферират пари и се увеличават пенсиите, без да се дава и една стотинка за увеличение на заплатите в останалите сфери", обясни Любомир Дацов.

БАН очаква стагфлация у нас още тази година

"Тази актуализация е абсолютно ненужна. Форсмажорите не са чак такива форсмажори, защото енергийната криза беше заложена. Диагнозата не е правилна и лечението, което се назначава също е проблемно", коментира още той.

istock
istock

"Бях изумен от дискусиите по време на бюджетната комисия, че финансовите министри планират да продължат разхлабената фискална политика, което е основната причина в Европа да има тази висока инфлация. Аз не знам нещо да е станало в енергийния сектор. Високите цени на ресурсите не са заради войната, а защото едни държави си закриха мощностите. Държавите с високите цени имат и ниска инфлация, защото няма пренос на инфлацията на енергийните цени. България произвежда на 40 или 60 евро съответната мерна единица ток, а всъщност продава на 400 лева, тоест 10 пъти повече. И тази инфлация се пренася върху българската енергетика, през нея към индустрията и към джоба на всички хора", разясни Любомир Дацов.

Все повече българите са против въвеждането на еврото у нас

"Инфлация от този вид се бори с консолидация на бюджета. Предизвикане на малка рецесия е онова, което трябва да охлади всъщност инфлацията на европейско ниво", допълни Дацов.

Той коментира и въвеждането на еврото в България. Според него това няма да доведе до допълнителна инфлация.

"Тогава когато вързахме лева за еврото, ние дефакто въведохме еврото в България. Ние имаме евро, макар че го наричаме в България лев. Всички институции, разплащането, икономическите ефекти са свързани с еврото. България има икономически път на развитие, тя е част от общността на ЕС и е естествено да влезе в еврозоната", отбеляза Дацов.

"Хубаво е, че напоследък противниците на въвеждането на еврото престанаха да говорят, че това ще доведе по-висока инфлация", завърши бившият финансов министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg