Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят Николай Денков.

Той заяви, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС. Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация, посочи Денков.

Това нещо беше направено по отношение на Хърватия, когато тя прие еврото, допълни той и подчерта, че това не е против правилата, а съгласно правилата. Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър, а е в съгласие с правилата, както са записани в договорите, отбеляза Денков.

Ние ще спазим всички правила такива, каквито са в момента, за да влезем в еврозоната, посочи премиерът. 

Ще има двойно обозначаване в лев и евро на цените в магазините

Той каза още, че курсът на лева е фиксиран със закон на това Народно събрание и никой, никога и по никакъв повод от застъпването на това правителство не е обсъждал промяна на този курс, точно обратното, навсякъде казваме, че той трябва да бъде запазен, защото е показал, че е подходящ след закачането към дойче марката и след това към еврото.

istock
istock

Относно конституционните съдии Николай Денков каза, че промяната на двама конституционни съдии се налага, защото мандата на тези, които са в момента в Конституционния съд, е изтекъл преди две години. Така че е крайно време да бъде попълнен съставът на Конституционния съд. Всякакви други внушения за причините да се избират нови конституционни съдии са само опит за внушение и манипулация, каза Денков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg