Не бързайте да обменяте лева с евро. Това заяви пред Радио "Фокус" икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика.

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос. Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем.

БНБ отчита напредък в плащанията, свързани с еврото

Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове", коментира Ганев във връзка с превалутирането от лева в евро.

Според него не би трябвало да има валутен риск между лев и евро:

istock
istock

"Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. Помним какво стана с едни кредити в швейцарски франкове. Там дори правителството се намеси по някакъв начин да помага на не много голям брой, но все пак няколко хиляди човека, които бяха взели такива ипотечни кредити. Така че валутният риск се носи, когато валутата е различна от лев или от евро. И по принцип, никога не трябва да забравяме във финансовата сфера, че риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит", отбеляза икономистът

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg