До есента трябва да бъде формулирано и въведено понятието за енергийна бедност у нас, каза днес пред журналисти в Девня лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, който бе сред гостите на откриването на новата инсталация за натриев карбонат на „Солвей Соди“ АД.

Димитров припомни, че Европейският съюз вече е приел определение за енергийна бедност. Според него у нас би следвало да се имат предвид освен доходите и колко енергия ползва домакинството, за какво се харчи енергията - дали се топли басейн или стая, в която живее цялото семейство.

За 91% от българите ниските доходи са сериозен проблем

Лидерът на КНСБ изрази увереност, че актуализация на държавния бюджет ще има, независимо от политическите изказвания. Според него обаче заложените цифри далеч не са толкова щедри, колкото би трябвало да бъдат.

Инфлацията вкарва огромни допълнителни средства в приходната част на бюджета, което обаче не се коментира, посочи Димитров. По думите му става въпрос за реални 2 - 2,5 милиарда лева повече от планираните в актуализацията.

Над 5 пъти разлика в средната заплата по сектори откри КНСБ

Позицията на КНСБ е, че 1 милиард от тези средства трябва да бъдат ползвани за повишение поне с 15 на сто на заплатите на тези, които не получиха никакви компенсации, посочи Димитров. По думите му другите 1,5 милиарда лева е нужно да стигнат до уязвимите групи. Димитров допълни, че освен за енергийна, би трябвало да се въведе и помощ за водна бедност, но преди това трябва да бъдат минимизирани тези, които злоупотребяват със социалната система.

Няма друга алтернатива, освен компенсация на доходите с процента на инфлацията

Лидерът на КНСБ допълни, че в много сектори членовете на синдиката са в готовност за протести. Освен системата на МВР и Националната здравноосигурителна каса, той даде като пример работещите в Селскостопанската академия, Агенцията за борба с градушките, градския транспорт. 

Димитров каза още, че не изключва варианта в края на годината да има актуализация на актуализацията на бюджета. Според него това зависи от инфлацията. Неговите очаквания са, че тя няма да забави темповете си, което ще наложи отново корекции на бюджета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg