Няма друга алтернатива, независимо какво предлага държавата, освен да се компенсират доходите на работещите и на социално уязвимите групи поне с процента на инфлацията и малко над него. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти по време на дискусионен форум по повод актуализацията на бюджет 2022 г. 

Инфлацията натисна прекалено много от социалните групи, коментира Димитров. Според него големите надежди, които се възлагаха на актуализацията на бюджета, за много хора не се оправдават. 

Разработват заплата за издръжка

Смятаме, че тази актуализация не покрива всички нужди и възможности, допълни Димитров. Според него има всички предпоставки вместо 2 млрд. лв., антикризисният пакет да бъде поне около 4 млрд. лв. Инфлацията ще доведе доста повече приходи от заложените от финансовия министър в проекта за актуализация, отбеляза Димитров. 

istock
istock

Увеличението на заплатите липсва на тези, на които плаща правителството и при 23,24,25 % увеличение на цените на хранителните стоки на годишна база, какво друго може да очакваме, освен хората да поискат поне толкова -или двайсетина процента увеличение на доходите си, допълни Димитров. Той отбеляза, че не е важно дали увеличението ще се случи при сегашния премиер и същото правителство. Исканията са за увеличение от юли с не по-малко от 15 %. Според него няма никакъв проблем пенсиите също да растат. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg