Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще спада от 13 на сто през 2022 година на 7,8 на сто през 2023-та заради по-ниските цени на енергията - това сочат данните на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за тази година. Догодина общата инфлация ще спадне до 4 на сто заради очакваното понижение на динамиката на цените на храните.

От Комисията обаче предупреждават, че инфлацията в цените на услугите ще бъде устойчива в рамките на прогнозния период. Реалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,4 на сто тази година и с 2,5 на сто през следващата.

Икономист: Тази година ни очаква "по-охладена икономика"

Развитието на икономиката до голяма степен ще зависи от взаимодействието между заплатите и развитието на цените. В контекста на стегнатия трудов пазар, заплатите ще продължат да растат сериозно и да поддържат потреблението на домакинствата, се казва още в прогнозата.

istock
istock

Бързото нарастване на износа през миналата година е стимулирано от възможността да бъде удовлетворен недостигът на храна, метал и други материални продукти, причинен от агресивната война на Русия в Украйна.

Краят на лесните пари - кои ще са губещите

Очаква се обаче растежът на износа да се забави значително тази година заради сериозно изчерпани възможности на пазарния дял на експорта. През 2024 година обаче той ще нараства в синхрон с външното търсене.

Увеличеното усвояване на европейските фондове, по-точно по плана за възстановяване и устойчивост, ще бъде в подкрепа на общите инвестиции за тази и следващата година. Евентуално отлагане на неговото приложение обаче поставя на риск инвестиционния растеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg