Цената е газа е ниска, защото газохранилищата се запълниха, но това се случи на високи ценова равнища. Когато сега започваме да черпим от тях, миксът ще се оскъпява през зимата. Излишъкът в бюджета ще бъде стопен много бързо. Цената на енергоресурсите ще продължи да е относително висока. Това заяви икономистът Кузман Илиев пред NOVA.

По думите му Китай спира да продава петрол, а САЩ ще иска ограничение на втечнения газ.

Инфлацията изяде дребните пари


"Инвестициите са замръзнали, не съм оптимист, че има достатъчно стоки, че да свалим инфлацията. Има и вътрешни фактори за нея, за които са виновни политиците. Например дефицитът, който когато е захранван с външен дълг, значи, че това са външни пари, вкарани в нашата система. Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг. Компенсацията е временно решение. Свръхпечалбите на енергийните дружества са важни за реинвестиция в системата", подчерта той.

istock
istock

Според икономиста Георги Ангелов много от двигателите на инфлация започват да изчезват - петролът, природният газ.

Ще плащаме ли по-малко с две тарифи на тока

"Цената им намалява и това ще е устойчиво. Изключението от ембаргото за внос за петрол също може да донесе полза. Тези неща дават възможност да видим края на инфлацията", смята той.

Ангелов посочи, че 1,2 млрд. на месец се харчат за компенсации, а сумата се равнява на тази за пенсии.

"Никой не иска да поеме отговорност, може би няма да има правителство. Вероятно министърът на финансите ще трябва да внесе проектобюджет и да каже за кое може и за кое не може да се дават пари. Те трябва да се насочат към най-нуждащите се", каза още икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg