Цената на природния газ, която "Булгаргаз" ще поиска за ноември, се очаква да е около 180 - 200 лева за мегаватчас. Това прогнозира председателят на енергийния регулатор (КЕВР) Иван Иванов. Той аргументира очакванията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през следващия месец:

Цената на парното може и да не се вдигне

"Европейските газохранилища са напълнени на 91%. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха. Освен, че Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопровода Норвегия-Дания-Полша и нашия интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ".

До края на деня "Булгаргаз" трябва да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявлението си за цените на природния газ за ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg