Ако природният газ у нас продължава да поевтинява, няма да се стигне до увеличение на цената на топлинната енергия за потребителите на централно топлоснабдяване.

Това отговори председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на журналистически въпрос след края на кръглата маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се проведе в хотел "Интерконтинентал" в София.  Все още обаче е рано да се даде ясна прогноза дали ще се стигне до промяна на цената на топлинната енергия, стана ясно от думите му.

КЕВР не очаква ръст в цената на газа до края на годината

Иванов посочи, че ако не се случи нещо извънредно, синьото гориво през ноември може да струва и под 233 лева за мегаватчас, каквато е цената за този месец. 

istock
istock

Цената на азерския газ е обвързана с тази на петрола, но в рамките на последните 6 месеца, поясни председателят на КЕВР. Това означава, че колебания на петролните цени в рамките на няколко дни няма да окажат влияние на цената на азерския газ. "Аз самият наблюдавах, че цената на нидерландската борса TTF се увеличи вчера от обяд, но не в прекалено големи размери", заяви Иванов.

В момента България получава пълното количество азерски газ по цени, които са договорени от 2013 г. и са на годишна база 1 млрд. куб. метра, посочи председателят на КЕВР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg