Подписан е договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”. По силата му считано от 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени.

Факт вече е и реструктуриране, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лева, които „Топлофикация” дължи на БЕХ и „Булгаргаз”.

„Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух”, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Столичани пред дилема как ще се отопляват зимата

Георгиев подчерта, че цената на газ да остане "поносима". И настоя държавата да компенсира финансово софиянци за високите цени на парното през последната една година."Поскъпването с 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние подчертаваме пред държавата, че трябва да се въведат компесаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата. За да не бъде поскъпването за сметка на гражданите. Това е позицията и на общинския съвет и на кмета на София", заяви шефът на СОС.

"Бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева - това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, което остана некомпенсирано", категоричен беше той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg