"Булгаргаз" ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. 

За 2024 г. ще бъде взето решение от Министерския съвет да увеличим капацитета на строящия се терминал в Александруполис от 500 на 1 млрд. куб. метра, което ще ни даде възможност да имаме осигурени минимум 10 танкера втечнен природен газ, обясни Златева. Тя добави, че се подготвят търгове за втечнен природен газ и за тръбен газ на хъб "Балкан". Цената, която постигаме чрез такива аукциони е много атрактивна, коментира Златева.

Над 100% е поскъпнало производството на ток, топлоенергия и газ

Тя заяви, че "Топлофикация София" има над 339 милиона лева задължения към "Булгаргаз". През отоплителния сезон нямаме финансови средства, за да компенсираме неплатените задължения на топлофикационните дружества, каза Златева.

По думите й до 20 септември "Булгаргаз" трябва да плати 1 000 360 000 лева към трима доставчици за август и септември, както и авансово за танкера с втечнен газ за октомври. Тя посочи, че дружеството може да поиска нов заем от държавата.


Деница Златева каза още, че България продължава да подава всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ. На този етап нямам информация дали има развитие по преговорите с руския доставчик, допълни тя.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg