Столичани са изправени пред дилема как ще се отопляват през идния зимен период.

Васил Гроздев споделя, че ще се отоплява на парно. Въпреки, че за него това не е най-изгодният вариант, той обяснява, че не може да си позволи друг начин на отопление.

Мъжът подчертава, че сметките го притесняват при тази инфлация и въпросът е как ще ги плаща.

Как да изчисляваме сметките си за отопление през зимата

"Аз съм на твърдо гориво и ми е много скъпо", пресмята Марияна Василева. Жената уточни, че живее в къща в провинцията, на 30 километра от София, и около 3 000 лева ѝ струват за целия зимен период въглищата и дървата.

Станка Димитрова пък обяснява пред БГНЕС, че няма друг вариант, освен да се отоплява на климатик, защото блокът, в който живее нито е стар, нито има "Топлофикация"

"Въобще не я виждам тази зима. И съм с ученик, 15-годишен, " казва тя. Според нея ще има пренатоварване на мрежата при всички случаи тази зима.

 „Мен страшно много ме е яд, че хората в парламента, техният живот е лесен, не можаха да разберат, че българският народ е страшно отчаян и страшно беден, тях определено не ги интересува как ще живеем ние, нито как ще живеят децата ни“, заяви жената. Димитрова сподели, че има и 25-годишен син, който ще става скоро баща, и не знае как младите хора като него изобщо ще се оправят със сметките.

Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано


„В момента виждам как всичките ни политици са уплашени, вдигат рамене, не знаят точно какво да направят. Но това нас какво ни засяга, какво сме виновни ние, гражданите“, каза още тя. Жената допълни, че чува, че и данъците ще се вдигнат. Според нея българинът е покорен и пак ще си ги плаща. Тя добави, че най-много ѝ е жал за възрастните хора, защото са работили по 50 години за държавата си, а тя им се отплаща така.

Петьо Станчев също ще се отоплява на климатик. Според него това е най-добрият вариант. Той каза, че има известно притеснение относно сметките, които ще плаща, защото всичко е скочило двойно.


Снежанка ще се отоплява през зимата с парно. „Аз съм доволна от парното. За мен това е най-изгодният вариант, въпреки че казаха, че парното сега ще е по-високо и по-добре с ток, но при мен в целия апартамент си ми е еднаква температурата и съм доволна. Плащам разсрочено и съм доволна даже от това плащане“, сподели тя. Жената е притеснена от високите сметки, които може да се наложи да плаща, защото по думите ѝ всеки ден се коментира, че ще има увеличение.

Как да пестим електроенергия през лятото

„Но все някак трябва да се отоплявам. Ако е с електричество, трябва една стая да си oтопля. Поддържам целия апартамент на много висока температура, към 18 градуса, но навсякъде като е еднакво, то не се чувства студено“, каза още Снежанка.

Борислава няма идея как ще се отоплява. „Предпочитам да съм на парно с контролно отопление“, подчерта тя и тук не става въпрос за по-изгоден вариант, а за това, че ѝ допада най-много като топлина. Борислава също се притеснява за сметките, но е категорична, че предпочита парното пред тока, съответно климатика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg