Един от най-важните фактори за намаляване на енергийните разходи през лятото е увеличаването на ефективността на уредите за охлаждане. Като начало важна стъпка е използването на електроуреди с висок енергиен клас.  

Почистването на запушен филтър на A/C модул само по себе си може да спести от 5 до 15 процента от потреблението на енергия и ще помогне за поддържането на устройството в оптимално работно състояние за по-дълго време, спестявайки пари за скъпа подмяна. Това са част от съветите на "ЕНЕРГО-ПРО" как да пестим електроенергия през летните месеци.

Как да намалим високите разходи за ток

Ако ползваме климатик и в един момент ни стане студено, веднага бързаме да го изключим, за да икономисаме ток. Но ако след 20-30 минути ни стане топло и ние го включим отново на пълна мощност, той ще консумира повече енергия, отколкото ако през това време го оставим да работи на минимална мощност и поддържа постоянна температура. Същото важи и за консумиращи по-малкоелектроенергия уреди.

През летните месеци най-ефективно е да поддържате термостата на климатика на температура, достатъчно ниска, за да се чувствате комфортно. Впоследствие всеки настроен на термостатa градус над 24 градуса може да спести 10-15 процента от използваната енергия.

В случай, че планирате излизане за няколко часа, е по-ефективно да изключите климатика. Ако пък сте у дома, затварянето на вратите и вентилационните отвори на климатика в стаи, които не се използват, може да направи вашата охладителна система по-ефективна. По този начин не губите енергия и пари за охлаждане на стаи, в които няма нужда да се охлажда.

Как да спестим от сметките за енергия


Вентилаторите използват приблизително 1/60 от енергията на един климатик. Таванните вентилатори намаляват нуждите от климатик, спестявайки до 40 процента електричество. Макар и да не понижават температурата на въздуха, те помагат за охлаждане на тялото ви и могат да се използват заедно с климатик, което позволява да повишавате температурата с няколко градуса и все още да се чувствате комфортно.

Щорите помагат за поддържането на комфортни градуси в дома и увеличават ефективността на охлаждащите уреди. Същото е като минете на сянка в горещ летен ден и моментално усетите значителна разлика в температурата. Подобен ще е ефектът, ако жилището ви е на сянка през най-горещите часове на деня. Поставянето на щори/сенник на огряваните части от апартамента ви или засаждането на храсти и дървета от южната и западната страна на къщата ви, най-малкото над външното климатично тяло, може да направи охладителните системи с до 10 процента по-ефективни.

istock
istock

Проветряването на помещенията през хладните часове на денонощието и поддържането на спуснати щори и затворени прозорци пред периодите с директна слънчева светлина също ще допринесе да бъде избегнато прекомерното затоплянe на вътрешното пространство. Това ще предотврати охладителните системи да работят по-усилено, за да поддържат комфортна температура в помещенията.

По отношение на другите електроуреди в домакинството съществуват още методи с енергийно ефективна стойност.

Курорт Албена иикономиса 150 000 лева от сметки за ток

Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина, като печка. Ако не слагаме топли неща в хладилника или размразяваме в него храна от фризера, също може да спестим енергия.

Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 процента от енергията, консумирана в дома. Намаляването на температурата на бойлера може да помогне за пестене на енергия, а и не ви е необходим горещ душ през лятото.

Пералнята също може да бъде оптимизирана този сезон. Оптимизирайте килограмите пране според тези на уреда – това не само ще ви спести енергия, но и ще перете по-рядко. Можете да регулирате и градусите за пране през този сезон. Сушенето на открито вместо в сушилня е друг начин да спестите още повече от сметката си за енергия.

Компетентното и разумно използване на електроенергията в дома е изключително важно, за да се избегнат излишни разходи, както и да се предотвратят евентуални аварии и инциденти, а също така и да се запази по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб товаще допринесе за опазване на околната среда и ресурсите на нашата планета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg